GI – Banta: “Forskningen säger viktiga saker om denna Metod”

I vårt västerland är det vanligt att man äter för mycket snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater i form utav socker och stärkelser, som ökar risken till störningar i vår ämnesomsättning. Vilket leder till övervikt och detta kan ge allvarliga sjukdomar så som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Snabba kolhydrater säger man har ett högt GI-värde.

  • Forskning visar att lågt GI är bra för din hälsa
  • Först ser du till att rensa ur all dålig mat ur kylen
  • Ger lägre blodfetter och bättre tandhälsa

Den mänskliga kroppen är inte anpassad till att äta en kost med ett högt värde av snabba kolhydrater. Ett högt intag av snabba kolhydrater gör att vår blodsockernivån stiger snabbt. Kroppen reagerar då genom att släppa ut alldeles för mycket insulin för att vi ska kunna ta hand om allt socker som vi får i oss. Resultatet blir då att vårt blodsocker minskar snabbt igen .

1. Börja GI banta

Om du vill börja att GI banta är det första du bör göra att rensa ur all dålig mat från ditt skafferi, kylskåp och ifrån frysen. Det menas också att du ska tömma dina hemliga godisgömmor, för allt skräp ska bort. för nu skall du trimma till smala ben. Börja därefter att köpa GI vänliga livsmedel, så som: fullkornsprodukter, knäckebröd, pumpernickel och fiberberikat havregryn.

Kylen ska du fylla med färska produkter så som naturell yoghurt, sojamjölk, keso eller någon annan ost. Ägg är ett jätte bra GI livsmedel för de mättar bra och innehåller både protein och mineraler. När det gäller grönsaker, frukt och bär kan man köpa i stort sätt det mesta och detta är superbra om du vill bli av med din dubbelhaka.

Men det finns vissa frukter som man bör undvika eftersom det är för söta, som t.ex. mango, vindruvor, bananer och persika. Även i torkad variant så som dadlar, russin, och fikon. När det gäller rotsaker så bör man undvika morötter, palsternacka och kålrot. När detta är inhandlat har man goda förutsättningar till att lyckas med sitt mål att gå ner i vikt och få fina slimmade smala armar.

2. GI anger hur snabba kolhydraterna är

Glykemiskt index som GI) betyder, är ett mått på hur din blodsockernivå påverkas av en bestämd mängd livsmedel. Ett livsmedel med ett lågt GI-värde kommer att ge en lägre blodsockernivå under en längre tid.

Äter du livsmedel med ett lågt GI-värde så kommer din blodsockernivå att blir jämn och lugn och detta kommer din kropp att må bra av. Om GI-värdet är högt så kommer blodsockret att stiga snabbt men sedan åter gå ner snabbt.

3. En jämn blodsockernivå med GI bantning

Ett för högt insulinvärde mår kroppen inte bra av och inte heller mår vi bra av att pendla med blodsockervärdena. När vårt blodsockervärdet snabbt sjunker så blir vårat humör sämre och vi upplever då även ett riktigt sötsug. Resultatet brukar bli att man snabbt stoppar i sig mer kalorier än vad man egentligen behöver, detta ökar risken till övervikt och fetma.

Ett pendlande insulinvärde sliter på kroppen och det kan resultera i en störd ämnesomsättning som antingen inte alls arbetar eller arbetar på en maximal nivå.

Att pendla blodsockernivån nån gång är inte skadligt, men när det upprepas gång på gång kan det bli riktigt skadligt. Den minskade insulinkänsligheten som blir, gör att sötsuget bara blir värre och värre. Risken för övervikt och diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar här väldigt snabbt.

4. GI bantning är nyttigt

Forskning har gjorts och visat att en kost med lågt GI är bra för din hälsa, det leder till att man bl.a. får lägre blodfetter, bättre tandhälsa, man blir mätt under längre tid och får en ökad uthållighet och det gör att du lättare blir av med celluliter på rumpan också.

Många påstår även att kost med ett lågt GI-värde minskar sötsuget och ger ett jämnare humör. Därför kan en GI kost särskilt rekommenderas till de som har problem med sitt humöret.

5. Vilka kolhydrater är långsamma enligt GI-metoden?

Nej långsamma kolhydrater är inte sådana som går eller springer långsamt utan kolhydrater som förbränns sakta. Exempel kan vara:

  • Fullkorn och fiber.
  • Frukt, grönsaker och bär.
  • Ärtor, linser och bönor.
  • Sura livsmedel så som yoghurt och vinäger.

Dessa livsmedel är extra bra för dig som ska GI banta.

Integritetspolicy