Kråkbär FAKTA – Enligt Japanska Studier bra för Hälsan! (Norrländska)

Kråkbär även kallat för kråkris är ett vintergrönt ris som tillhör växtfamiljen ljungväxter. Själva kråkbäret är svart till färgen och är till storleken lite mindre än ett blåbär och har större och hårdare kärnor. Till smaken så är kråkbär lite söta, men ändå ganska smaklösa. Många säger att smaken bli bättre om bäret utsätts för frost.

  • Enligt Japanska studier, bra för hälsan
  • Länge använt kråkbär inom folkmedicinen
  • Finns också vissa bakslag man kan få

Kråkbär växer oftast i torra skogar eller i kanter av sandstränder, hällar, karga tallmossar osv. Underarten som heter nordkråkbär är vanligtvis en växt som har tvåkönade blommor, men är i övrigt väldigt svår att skilja från vanliga kråkbär, dessa är vanliga i fjälltrakter.

Man känner lätt igen kråkbär, eftersom att de har en tunn vit linje längs med de små barrliknande bladen. Busken är en flerårig dvärgbuske och blir ca. 10-30 cm. Blommorna är väldigt småa, men kronbladen som bara blir 1,5 mm. långa och röda till färgen.

Inne i blomman växer en sambladig pistill som är uppbyggd på 2-9 fruktblad. Bladen på busken är vintergrön, med barrliknade blad. Kråkbäret är glänsande svart till utseende och innehållet är saftigt. Blomningsperioden är mellan April- juni.

1. Kråkbär är bra för hälsan

De norrländska kråkbären är enligt Japanska studier, bra för hälsan. Man menar att på sikt så är kråkbären hälsofrämjande. Enligt de Japanska studierna så innehåller kråkbär mycket antocyaniner och antioxidanter som är bra för vår hälsa.

ARTIKEL – 18 Bästa Livsmedel för att Hela din Kropp

2. Många olika varianter

Kråkbärssläktet omfattar 6 st. arter och släktnamnet Empetrum betyder: på hällmark växande. I Finland så förekommer det 2 underarter utav kråkbär, ssp. nigrum som är den förhärskande i södra och mellersta Finland och nordkråkbäret, ssp. hermaphroditicum, som är den vanliga i norra Finland.

Det vanligaste kråkbäret är oftast en tvåbyggare med han och honblommor i skilda växter medan nordkråkbäret har tvåkönade blommor. Den nordliga underarten ger många gånger  mera bär än vad den sydliga gör och bären smakar även lite bättre. Nordkråkbäret har lite mörkare gröna blad, tätare skott och torra ståndare som sitter kvar på bäret.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

3. Hälsoeffekter av bäret

Kråkbär har varit sedan länge varit ett viktigt nyttobär i Lappland och speciellt under vintertid. Man har länge använt kråkbär inom folkmedicinen men även som en färgväxt. Dessutom gjorde man förr borstar och kvastar av den och använt den även som bränsle. Ett intag av mycket kråkbär kan ha en laxerande effekt.

Te som är kokat på kråkbärsris har sedan långt tillbaka använts mot influensa, att hjälpa njurarna och bra vid tuberkulos. Riset på kråkbärsväxten innehåller nämligen garvämnen. Dessutom så har rå saft ifrån bären använts mot snöblindhet och eskimåerna baddade sjuka ögon med detta te. Även samma te har även använts till att behandla gråstarr. Kråkbär innehåller stora mängder utav flavanoider och C-vitamin.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy