Fläder FAKTA – Hämmar Uppkomsten utav Influensa

Fläder är något som odlas i Sverige som prydnadsbuske. Den är väldigt härdig norrut till mellersta Norrland. I de södra och sydvästra delarna utav Sverige så kan förvildade exemplar påträffas i naturen. Busken kan bli upp till 7 m. hög och många gånger se ut som ett träd.

  • Fläderbärssaft har en milt laxerande verkan
  • Fläder hämmar uppkomsten utav influensa
  • Fläder ger ett bra skydd för hjärtat

Blomningen sker från midsommar till mitten av juli. Blommorna är ljusgula och har en väldigt karaktäristisk doft. Fläder bären är frånbörjan röda men ändrar sedan färg till lilasvart när de mognar, som vanligtvis är i september.

Flädern kallas även för hylle, fulbom och sambucus nigra och den har använts för att hålla skadedjur, mygg och ohyra borta.

1. Giftiga varianter av fläder

Det finns giftiga släktingar till fläder som man lätt kan råka förväxla, bl.a. druvfläder och sommarfläder. Druvfläder är även det en buske, men denna buske blommar redan i maj och har små gulvita blommor som växer i runda klasar.

De oätliga röda bären på busken mognar i slutet utav juli och dessa bär sitter samlade som en druvklase. Sommarfläderns blomställningar och frukter påminner lite om fläderns, men dess blommor har röda ståndarknappar. Sommarfläder förekommer något i södra Sverige. Hela denna växt är giftig.

LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

2. Användning av fläder

  • Det är bara blommorna och bären på fläderbusken som går att använda, bladen och barken på busken är giftiga.
  • Av fläderns bär framställde man förr flädermos.
  • Frukterna kunde också användas för färgning.
  • Nuförtiden använder man fläderns blommor, både färska eller torkade blommor kan användas till saft, dricka, te, chutney, likör, vin eller som krydda i kräm och sylt.

3. Fläderns hälsoegenskaper

  • Te gjort på torkade fläderblommor ansågs förr vara bra vid förkylning, kanske en följd av blommornas starka doft och dess innehåll av eteriska oljor.
  • Blommorna på fläderbusken fungerade förr som svettmedel.

4. Bieffekter

Fläderbärssaft har en milt laxerande verkan och de är även svettdrivande.

5. Det nya naturmedlet

Fläder har varit en viktig och populär del utav den europeiska alternativmedicinen under många decennier. Den används bl.a. som helande för många olika sorts besvär.

Idag används fläder mer för sina medicinska ändamål. Antioxidanter s.k. anthocyaninerna som finns i fläderbär innehåller en högre koncentration av antioxidanter än C-vitamin och E-vitamin. Dessa antioxidanter minskar oxidation och skyddar kroppens celler.

Fläder har en antivirus effekt. Fläder hämmar uppkomsten utav influensa, så att ge fläderblomsextrakt till de som har influensa minskar längden på symptomen.

Fläder skyddar hjärtat, eftersom att fläderbär minskar oxidationen utav kolesterol. Oxidation av LDL-kolesterol bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy