Björnbär FAKTA – Bra Skydd mot Cancer ” Om dom Kokas så blir dom..”

Björnbär hittar du i vanligast i kusttrakterna i Sydsverige, från Bohuslän till Uppland, men de kan även förekomma längre norröver. Bären både odlas fram och växer vilda. De tillhör samma släckte som hallon och består precis som hallon av små stenfrukter. Björnbärsbusken är 2-årig och växer i vågräta bågar eller liggandes på marken eller på kringliggandebuskar och murar.

  • Användes förr i tiden som medicinalväxt
  • Om de kokas till te så har de antiseptiska egenskaper
  • Tros kunna skydda mot vissa cancersjukdomar

Precis som hos hallon så är det först andra året som växten förgrenar sig och får rosa eller vita blommor och bär för att sedan vissna. Björnbär växer helst på torra, varma, soliga platser och kräver ett milt klimat.

Bären är blå- eller rödsvarta och de mogna i september till oktober. Bären måste vara helt mogna för att smaken ska ha utvecklas och vara god. Till skillnad från hallon så lossnar inte bären från sitt fäste när de mognat utan det följer med när de plockas. Detta försvårar tillredningen av till exempel sylt, då bären behöver rensas.

1. Därför är de nyttiga

Björnbär användes förr i tiden som medicinalväxt. Den ansågs kunna läka sår och infektioner. Idag vet vi att björnbär är ett av de bären som innehåller flest antioxidanter, mer än till exempel jordgubbar, tranbär och hallon.

De innehåller dessutom C-vitamin, E-vitamin, betakaroten och mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Kärnorna i björnbär är lika nyttiga som fruktköttet då de innehåller bland annat omega-3-fettsyran alfa-linolensyra. Men för att komma åt detta måste de dock tuggas eller mixas väl.

2. Björnbär mot cancer

Björnbär innehåller precis som jordgubbar och blåbär fytoöstrogener, vilket är ett ämne i växter som liknar östrogen. Detta ämne tros kunna skydda mot vissa cancersjukdomar till exempel prostatacancer och det har också en viss antioxiderande verkan. Bären innehåller även flavonoider vilket är ett ämne som har visat sig vara effektivt mot hud- och lungcancer.

LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta

3. Andra hälsoeffekter

Björnbär har ett rikt fiberinnehåll jämfört med andra frukter och bär. Fiber är viktigt för att tarmen och matsmältningen ska fungera optimalt. Bären förbättrar även upptaget av järn från andra livsmedel om du äter dem samtidigt. Även växtens blad kan vara användbara.

Om de kokas till te så har de antiseptiska egenskaper och kan användas som munvatten som motverkar tandköttsproblem, infektioner och halsont.

Björnbär kan även skydda din syn. De innehåller nämligen lutein som skyddar ögat genom att bilda pigment i gula fläcken (det ljuskänsliga området bak i näthinnan). Det hjälper på så sätt till att förhindra ögonskador orsakade av ultraviolettstrålning.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy