Berberis/Surtorn FAKTA – Känd för att vara Naturens egen Antibiotika

Berberis eller surtorn är en växtart i familjen berberisväxter och kallas därför även ibland för berberis. Detta är en lövfällande, tornig buske och som ger små klarröda surtornsbär. Detta superbär har en skarp, syrlig och lite besk karaktär som kan liknas med smaken av lingon eller röda vinbär. Surtornbär är mycket rika på fruktsyror och C-vitaminer. Detta är en vild växt som ursprungligen kommer ifrån Iran.

  • Indianerna använt för att lindra och bota åkommor och besvär
  • Känd för att vara naturens egen antibiotika
  • Passar även bra till att använda i desserter

Surtorn eller berberis är mycket vanliga i länder som Iran och Turkiet, men kan idag även hittas på många platser runt om i Sverige, främst då i glesa skogar i södra och mellersta Sverige.

1. Ursprunget och upptäckten

Surtorn eller berberis infördes ursprungligen från Central- och Västasien till Europa och har sedan länge använts som en läkeväxt. Den har traditionellt sett använts för att sänka hög feber och för att lindra urinvägsbesvär.

Surtornsbusken utsöndrar ett antibiotiskt ämne, någonting som de amerikanska indianerna vetat länge och därför använt sig av den för att lindra och bota åkommor och besvär.

Bären har även sedan länge använts för hushållsbruk till gelé och saft. Numera används bäret till många typer av risrätter, speciellt i Iran.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

2. Berberis effekter och näringsinnehåll

De klarröda, långa och smala surtornbären även kallad berberis är rika på C-vitamin och de smakar i dess råa tillstånd ganska surt p.g.a. den rika förekomsten utav äppelsyra och andra organiska syror.. Förutom den höga halten av C-vitamin, så innehåller även surtornbären/ berberis både järn, magnesium, fibrer och antioxidanter.

Berberis är även känd för att vara naturens egen antibiotika. Berberis innehåller nämligen ett verksamt ämne kallat berberin, som också finns i Gyllensigill.

Surtornbären/Berberis stimulerar tarmfunktionen samtidigt som de har en blodrensande effekt. Detta gör surtornbäret användbart vid medicinförgiftning och andra försvagningar som kan uppstå till följd utav kemisk och industriell förorening.

Berberis stimulerar även immunsystemet och hjälper kroppen att göra sig av med fria radikaler.

Surtornbären verkar dessutom stabiliserande på hjärtrytmen och sedan lång tid tillbaka använts mot högt blodtryck och mot gikt.

LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta

3. Användning av Berberis

Detta syrligt goda surtornbär kan användas på flera olika sätt, man kan både t.ex. ha det i matlagning men det är även gott som ett tilltugg. Bären passar även bra i sallader, bulgur, quinoa och är mycket goda att blanda ner i mustiga och kryddiga grytor.

Då steker man surtornsbären i margarin eller olja, tillsätter lite vatten och låter det koka på svag värme under några minuter. Bären passar även bra till att använda i desserter, smoothies och i hemma gjorda kex.

Man kan även äta bären som de är i naturlig form för de har en god och syrlig smak. Surtornbär är även gott att ha i gröten eller müslin som variation till de vanliga russinen.

4. Växtplats

Berberis växer på skogsbackar, i skogsbryn, vid vägkanter, i täta snår bland gran, tall, björk och en o.s.v. och man kan finna dem i södra och mellersta Sverige. I mälartrakterna växer de som en starkt grenig buske, som igenkännes på sina smårosetter eller knippor grupperade blad och en oftast 3-uddig torn nedanför varje bladknippa.

ARTIKEL – 14 Bästa Inflammatoriska Livsmedel (LISTADE)

ARTIKEL – Alla dom 40 Populäraste Dieterna (Superlista)

Under försommaren så blommar denna växt och har du ljusgula klasar av stark, dövande, fränt sötaktig doft. Under hösten förvandlas dessa blommor till små lysande avlånga bär i en glänsande skarlakans röd färg som har en citronlikt sur smak.

Integritetspolicy