Aronia FAKTA – Gör VIN & Skydda dig mot Urinvägsbesvär

Aronia är en ganska vanlig buske i Sverige, många har de som häckar. Själva busken är ungefär 1,5 m hög, den svarta aronian “Hugin” är lite mindre ungefär 80 cm. Aroniabusken har blad med en glödfärg och lyser verkligan upp hösten. På engelska kallas aroniabäret för “chokeberry”.

  • I Lettland används de svarta bären för att sänka blodtrycket
  • Kanon att göra sitt eget vin på
  • Sägs vara ett bra skydd mot urinvägsbesvär

1. Aroniabusken

I Sverige så odlas aronia som oftast som prydnadsbuske och det är en bärbuske som är släkt med rönn och slån. Vanligast är det med den svarta aronian, men det finns även röd aronia och några andra korsningar mellan dem.

Buskarna är ganska småväxta med ovala, mörkgröna, blanka blad. Den blommar i maj–juni med vita eller svagt rosa blommor. Bären blir sedan stora och blanka och mognar någon gång mellan september–oktober. Buskens blad får då kraftigt mörkröda höstfärger.

Bären behandlas som slånbär, vilket menas att man kan låta dem sitta kvar på busken någon frostnatt, så mildras kärvheten lite. Men även 1 dygn i frysen ger samma effekt. Och bären klarar sig i flera veckor i kylen om du inte skulle hinna ta hand om dem på en gång.

2. Dess nyttiga innehåll

I Östeuropa så odlas aronia för bärens skull, eftersom att bären innehåller många nyttiga ämnen. Bären har ett högt innehåll av antioxidanter, vitaminer, järn och jod. Aronian användes förr som en läkeört i Östeuropa.

LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta

3. Vad ska man göra med aroniabären?

Har du en aroniahäck på din tomt men inte vet vad du ska göra med de vackra blåsvarta bären som den färgsprakande busken skapar under hösten? Plocka dig några liter aroniabär och koka dig en underbar marmelad att njuta av under vintern. Bären har en sträv smak påminner lite om tranbär, men ger en god saft, gelé och sylt. Den sträva smaken mildras om bären blivit frostnypta.

Man kan även utvinna ett kraftigt färgpigment från den svart aronian: anthocyaner. Och sedan använda detta som naturligt livsmedelsfärgämne.

Bären passar även bra att ha i bröd, müsli och göra likör på.

Eller bara strö några bär direkt över din fil- eller yoghurttallrik.

Fantastiskt att göra sitt eget vin på.

4. Aronia är bra för…

  • Det sägs kunna förebygga allvarliga sjukdomar som t.ex. cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
  • I Lettland använder man de svarta bären för att sänka blodtrycket, mot hypertoni, vid olika magsjukdomar och för att förhindra blodkärlsförkalkning.
  • Skyddar mot urinvägsbesvär och är mera än 6 ggr starkare i antioxidant effekt än tranbär.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy