B6-Vitaminbrist: 7 Tecken Och Symtom

Hjärnhälsa, korrekt funktion av nervsystemet, produktion av olika hormoner – det är bara några av de saker som B6-vitamin hjälper i människokroppen. Å andra sidan kan B6-vitaminbrist leda till allvarliga hälsokomplikationer. Den goda nyheten är att det inte är svårt att identifiera tecken och symtom på detta hälsotillstånd.

B6-vitamin finns i en mängd olika livsmedel inklusive ägg, fisk, fläsk, grönsaker och bröd. De flesta människor äter dessa livsmedel, men ibland tar de inte tillräckligt med detta näringsämne eller så finns det ett underliggande hälsotillstånd som gör absorptionen och användningen av detta näringsämne svårt. Detta är anledningen till att du snabbt skulle kunna upptäcka symptom och tecken på B6-vitaminbrist. Tack vare denna artikel kommer du att:

 • Upptäcka de vanligaste tecknen och symtomen på B6-vitaminbrist
 • Lära dig mer om de alternativ du har för att förhindra denna situation
 • Kontrollera de olika saker du kan förvänta dig på grund av låga halter av detta näringsämne

Om det inte finns tillräckligt med B6-vitamin i kroppen bör du kunna märka detta problem så snart som möjligt. Läs den här guiden för att förbereda dig för sådana situationer.

1. Ditt immunsystem är inte i bästa form

Svagt immunsystem

För att förhindra inflammation, infektioner och uppkomsten av en mängd sjukdomar måste du hålla ditt immunsystem i bästa form. Problem med immunsystemet är ett av tecken på B6-vitaminbrist. För att vara mer exakt, när det inte finns tillräckligt med B6-vitamin i kroppen, kommer du inte att kunna skapa tillräckligt med antikroppar som krävs för att bekämpa inflammation och infektioner. Det är också bra att veta att människor som behandlar autoimmuna sjukdomar kanske använder mer av detta vitamin än vanliga människor.

 • Brist på B-vitamin påverkar immunsystemet direkt
 • Utan detta vitamin kan du inte skapa antikroppar på ett korrekt sätt
 • Patienter med autoimmuna sjukdomar bör vara särskilt försiktiga

2. Ovanliga hudutslag

Du har inte rört på något som kan orsaka hudutslag och du är inte allergisk mot något, men har fortfarande ett hudutslag? Detta kan vara ett av symptomen på B6-vitaminbrist. Kom ihåg att detta utslag kan förekomma på olika delar av kroppen inklusive din nacke, ansikte, huvud och bröst. I vissa fall kan det leda till vita fläckar och/eller svullnad. En rejäl mängd av detta vitamin stöder hudens hälsa.

 • Hudutslag kan orsakas av en mängd olika saker
 • Brist på B6-vitamin är en av dessa orsaker
 • Inkludera mer av detta vitamin i din kost för att lösa detta hälsotillstånd

3. Stickningar i benen och händerna som du inte kan förklara

Stickningar i armar och ben

Att sova på handen eller hålla benet under skinkorna under lång tid kan leda till stickningar i dessa kroppsdelar. Men vad händer om det finns stickningar och domningar även om du sitter, sover eller står ordentligt? Det finns en stor chans att detta är ett av få symptom och tecken på B6-vitaminbrist. Brist på detta vattenlösliga vitamin kan resultera i nervskador och det är här känslan av domningar och stickningar kommer från. Kostförändringar är det bästa sättet för att förhindra detta.

 • Oförklarlig stickningar och domningar i benen och armarna kan orsakas av låga nivåer av B6-vitamin
 • Brist på detta vitamin orsakar nervskador
 • Om du inte löser problemet snabbt kan du också uppleva avvikelser när du går

4. Är din tunga röd och svullen? Du kanske har att göra med B6-vitaminbrist

Här är ett ovanligt exempel på ett tecken på låga nivåer av B6-vitamin i systemet. När du inte har tillräckligt med detta näringsämne i kroppen kan tungan bli svullen, röd och inflammerad. Detta hälsotillstånd kallas glossit. Om du utvecklar ett tillstånd som detta kan du förvänta dig problem när du pratar, sväljer eller tuggar mat. Ta tillskott och se hur det fungerar.

 • Brist på B6-vitamin kan påverka tungan
 • Detta är ett tillstånd som kallas glossit
 • Ta kosttillskott baserat på detta vitamin

5. Konstant känsla av brist på energi

Brist på energi

Detta är ett av symptomen som kan förknippas med ett brett utbud av näringsbrister. Studier har visat att brist på B6-vitamin kan få en person att känna sig slö och trött även om de inte är involverade i ansträngande fysisk aktivitet och har tillräckligt med sömn. B6 bidrar till produktionen av hemoglobin som stöder transport av syre. Om cellerna inte får tillräckligt med syre kan du bli anemisk och i slutändan trött.

 • B6-vitaminbrist kan leda till brist på energi och trötthet
 • Det är felaktig produktion av hemoglobin (som stöds av detta näringsämne) som orsakar denna situation
 • Om du vill återskapa snabbare behöver du mer av denna förening i din kost

6. Humörsvängningar utan uppenbar anledning

Det är inte ovanligt att människor upplever en förändring i humör, men om dessa avsnitt händer ofta, kan detta vara ett annat symptom på brist på B6-vitamin. Detta näringsämne stöder också produktionen av några få neurotransmittorer och hormoner som påverkar vårt humör som GABA och serotonin. Om vi ​​inte har tillräckligt med dessa neurotransmittorer i systemet kan vi uppleva depression, emotionell smärta och till och med ångest. Du måste börja leta efter livsmedel som är rika på detta näringsämne för detta ändamål.

 • Detta viktiga näringsämne påverkar vårt humör
 • Det bidrar till produktionen av vissa hormoner
 • Depression och emotionell smärta är några av tecken på B6-vitaminbrist

7. Torra, spruckna läppar

Torra spruckna läppar

Under vintermånaderna är det inte ovanligt att människor får torra och spruckna läppar. Men om det här är något som händer året runt, kanske du har att göra med B6-vitaminbrist. Kom ihåg att om du inte börjar ta itu med detta problem kan dina läppar börja blöda och det kan resultera i infektioner. Ät mer mat som är rik på det om du vill få tillbaka dina hälsosamma läppar.

 • Låga nivåer av denna förening gör läpparna svullna, smärtsamma och torra
 • Efter en tid kan dina läppar börja blöda
 • Ät mer livsmedel som är rika på B6-vitamin för att lösa problemet
Integritetspolicy