7 Anledningar Till Varför Kött Är Dåligt För Dig

Ät mindre kött, mer fisk, grönsaker och frukt – detta råd som ges av många dietister och dietister blir mer och mer populärt. Det visar sig att det finns mer än en anledning till att den här typen av mat är dåligt för människor och i den här artikeln kommer vi att avslöja några av dessa anledningar.

Det är sant att människor inte ska undvika kött till varje pris, men det är också sant att äta för mycket av det kan skada din hälsa. Dessutom kan du förvänta dig att uppleva vissa hälsoproblem som relaterade till ökad konsumtion av kött. Vi bör också nämna att inte allt kött är lika bra (eller dåligt) för dig, och det är en annan sak som du bör ta hänsyn till när du gör förändringar i din kost. För att göra saker och ting tydligare har vi skapat den här guiden som berättar om de viktigaste orsakerna till att kött är dåligt för dig.

 • Ta reda på hur kött påverkar olika system i människokroppen
 • Lär dig vad du kan förvänta dig om du minskar intaget
 • Upptäck några alternativ till köttbaserade rätter

Tänk på att du inte behöver hålla dig borta från kött helt och hållet, men att minska konsumtionen är alltid en bra idé. Låt oss nu kolla på sakerna som gör denna mat dålig för människor.

1. Det håller din energi på en låg nivå

Man med låg energi

Människor som äter för mycket kött och undviker andra typer av mat känner ofta trötthet och upplever låga energinivåer. Med andra ord, om du berikar din diet med mer grönsaker som grönkål och spenat, frukt som är rik på vitamin C och andra näringsämnen. Kött är inte särskilt rikt på nitrater och det är därför det är dåligt för din energinivå. Dessutom mår ditt hjärt-kärlsystem bra av att du äter fler livsmedel med mycket nitrater.

 • Högt intag av denna mat hindrar dig från att äta energiförstärkande livsmedel
 • Köttkonsumtion i stora mängder gör att du är trött hela tiden
 • Leta efter mat som är rik på nitrater

2. Du kan uppleva matsmältningsproblem

Flera studier har hittat en koppling mellan ökad köttkonsumtion och förstoppning. Kött, särskilt det röda slaget, är inte rikt på fibrer. Dessutom skapar det aminosyror som har en negativ inverkan på matsmältningssystemet. I allmänhet bromsar konsumtionen av detta specifika livsmedel processen för matsmältningen. Å andra sidan, när du äter mer grönsaker och frukt kommer ditt matsmältningssystem att fungera bra.

 • Att äta för mycket kött kan leda till förstoppning och andra matsmältningsproblem
 • Det bromsar matsmältningsprocessen
 • Du bör leta efter livsmedel som är innehåller mycket fibrer för att lösa detta problem

3. Det kan vara packat med farliga hormoner som kan leda till cancer

Farliga hormoner i rött kött

Några studier har också visat att tillverkare använder hormoner i många bearbetade typer av kött. De använder dessa hormoner för att odla djur och gör dem mindre mottagliga för sjukdomar. Men detta betyder också att äta för mycket kött kan göra dig mottaglig för cancer, särskilt bröstcancer och tjocktarmscancer. Genom att minska intaget minskar du chansen att utveckla specifika typer av cancer.

 • Många bearbetade typer av kött fylls med hormoner
 • De är bra för tillverkarna men dåliga för konsumenterna
 • Denna praxis har förknippats med en ökad risk för att utveckla cancer

4. Din förväntade livslängd kommer att förkortas

Detta måste vara en av de värsta sakerna med att äta över kött. Många experter har nämligen kommit fram till att äta för mycket av det kan minska livslängden hos både män och kvinnor. En kost som är fullpackad med mycket kalorihaltiga, fettrika livsmedel som kan leda till höga dåliga kolesterolnivåer (köttdiet) kan minska din förväntade livslängd. Om du vill leva längre bör du börja lägga till frukt, grönsaker, baljväxter och nötter till din kost.

 • Kött är dåligt eftersom det gör att du lever kortare
 • Genom att ändra din kost kan du kanske lägga till fem år till din förväntade livslängd
 • Det innehåller mycket kalorier och fett vilket leder till höga kolesterolnivåer

5. Det leder ofta till fetma och övervikt

Katt fetma övervikt

Som vi sa tidigare har de flesta köttsorter ett stort antal kalorier. Genom att äta stora mängder kött varje dag kan du förvänta dig att gå upp i vikt. En sådan långsiktig praxis kommer att leda till fetma. Fysiskt inaktiva människor har ännu större chanser att bli överviktiga snabbt. Det är dags att ta hand om ditt kaloriintag och ändra din kost. Det är bra att äta denna produkt med måtta så länge du introducerar några ändringar i din dagliga meny.

 • De flesta köttsorterna har mycket kalorier
 • Folk kan bli överviktiga om de äter för mycket av dem
 • Fysiskt inaktiva personer löper större risk

6. Det ökar chansen att få stroke

Detta är en av de mest uppenbara orsakerna till varför du bör överväga att äta mindre kött. Det visar sig att det är dåligt för dig eftersom det stör blodkärlens jobb genom att täppa till dem. Som ett resultat av detta kan du förvänta dig en stroke. Rapporter har bekräftat att människor som äter mycket kött, särskilt den röda typen, löper en nästan 50 procent större risk för att uppleva en ischemisk stroke. Följ en kost som innehåller mer grönsaker om du vill hålla de blodkärlen rena.

 • Att äta för mycket kött kan blockera dina blodkärl
 • Detta innebär att du löper större risk att få stroke
 • Ät mer grönsaker för att optimera dina blodkärls arbete

7. Du kan utveckla diabetes

Diabetes test värden

Det finns några saker som orsakar diabetes och maten du konsumerar är en av dem. Faktum är att kött är en av de saker som betecknas som “dåliga” av många forskare som fokuserar på diabetes. Även måttlig konsumtion av detta livsmedel ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes. Vi behöver inte prata så mycket om hälsoproblem som orsakas av diabetes – från hjärtproblem och njursvikt till blindhet och hjärtattacker.

 • En dålig kost är en av orsakerna till diabetes
 • Kött är särskilt dåligt för insulinnivåer och bidrar till uppkomsten av typ 2-diabetes
 • Diabetes kan leda till ännu allvarligare hälsoproblem hos män och kvinnor
Integritetspolicy