Acerola FAKTA – Använts i Sydamerika emot Många Sjukdomar

Acerola är ett tropiskt fruktbärande träd/buske som tillhör familjen mapighiaceae. Acerola trädet kan bli upp till 5 m. högt i de torra delarna av regnskogen. Växtens bär innehåller väldigt stora mängder C-vitamin, så mycket som 1600 mg/100g.

  • Höga halter av karotener och besläktade ämnen
  • Använts i Sydamerika emot många sjukdomar
  • Väldigt saftig och syrlig i smaken

Aceraola busken eller trädet växer i norra Sydamerika och i Västindien. Men acerola brukar även ibland kallas för Barbados körsbär eller Antilles körsbär. Bäret/frukten har en ljus röd till knall röd färg och är väldigt saftig och syrlig i smaken.

Acerola påminner om ett körsbär, läs mer om körsbär.

Dess nyttiga innehåll

Acerola är känd för att innehålla väldigt höga halter utav C-vitamin och faktiskt så är det få naturliga råvaror som innehåller mer C-vitamin per gram. Halten av C-vitamin i acerola ökar när frukten mognar och en väl mogen frukt uppges ibland kunna ha nivåer av 4500 mg C-vitamin per 100 g. Vitamininnehållet varierar beroende på vart acerolan växer, vad den har för mogenhet, vilken säsong och klimat det är.

Det knall röda Acerola bären innehåller dessutom massor av höga halter av karotener och besläktade ämnen. Totalt så ger bären ungefär 600 IU utav A-vitamin, karotener och andra besläktade ämnen, men nivån kan vara betydligt högre i riktigt mogna acerola bär.

Bären innehåller en mindre mängder utav flera andra vitaminer som t.ex. E-vitamin, K-vitamin och folat. Mindre mängder finns utav flera mineraler som bl.a. järn, zink, magnesium, koppar och kalium.

Krusbär är även det ett nyttigt bär, läs mer om detta

Den traditionella användningen

Traditionellt sett så har acerola använts i Sydamerika emot många sjukdomar. Och populärast är acerola troligen i Brasilien där den vanligt används vid bl.a. diarré, blodbrist, reumatism, inflammationer och feber.

Den ingår många gånger i dieter vid problem med levern, hjärtproblem eller där näringsbrist kan vara ett problem.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy