Snabbguide – 5-Dagarsdieten (Fria Helger)

5-dagars dieten eller 5-dagarsmetoden som den kallas lanserades av den Amerikanska läkaren Paul Rivas. Rivas har under mer än 10 år hjälpt sina patienter att gå ner i vikt med hjälp av vanliga dieter men upptäckte att många människor återföll i sitt gamla mat mönster efter ett tag.

Därför lanserade han 5-dagars dieten som är lite annorlunda och väldigt enkel att följa, eftersom att du får äta vad du vill under helgerna. Rivas anser att helgerna är den tid då bantande människor oftast gör sina misstag och får “återfall”. Vilket kan sluta i att de struntar i att banta över huvud taget.

Dieten är gjord för att du skall slippa få skuld när du äter på helgerna. Under vardagarna ska du gå efter en strikt diet men slipper följa dieten  på helgen.

Så går du och längtar efter en pizza så behöver du inte vänta så länge, bara fram till helgen. Enligt Rivas gör detta att du inte tröttnar på att gå på en diet och kan hålla på längre med bantningen.

Väldigt strikt

Dieten är mycket strikt under veckodagarna och du får då inte äta socker, mättat fett, bröd m.m.  Dieten kallas även för Cheater´s diet (Fuskardieten), det rekommenderas att du inte tränar under denna diet.

Paul Rivas anger två skäl till att andra dieter inte fungerar:

1. De är för strikta för oss människor, vi behöver omväxling och uppmuntran. Att bara plocka bort de livsmedel vi tycker mest om är för många väldigt svårt, näst intill omöjligt.

2. Efter en längre tid av diet anpassar kroppen sin ämnesomsättning till det nya lägre energiintaget och vi slutar då att gå ner i vikt, om vi då inte börjar äta ännu mindre.

Dieten lovar…

Dieten säger att man ska gå ner 2 kg/v. och du får hålla på med dieten så läng du vill.

Tanken med dieten är att man ska äta 80% efter dieten (på vardagarna), men kan fuska 20% (då på helgerna) av tiden. Det finns 2 st. stora fördelar med att äta “fritt” på helgerna, den 1:a att ämnesomsättningen hålls uppe och den 2:a är att motivationen blir högre efter varje helg.

Vardagar/ de strikta dagarna

Under vardagarna ska man äta 3 st. måltider + 2 st. små mellanmål. Alltså totalt 5 mål mat per dag. Måltiderna ska innehålla magra protein källor, som t.ex. biff, fläskkotlett, fisk, ägg, kycklingfilé.

Mat som innehåller mycket enkelomättade fetter, magert kött, fullkorns bröd, skaldjur, grönsaker, magert kött, olivolja, sallader, är och frukt. Ät mycket frukt, minst 3 st. varje dag, det är ok att äta ända upp till 7 frukter om dagen. Men försök att undvik frukter som är för söta som t.ex. banan, vindruvor, ananas, melon och majs.

Exempel på en dagsmeny:

Frukost:

2 ägg på valfritt sätt, 1/2 normal stor grapefrukt, kaffe eller te, sötas vid behov men med konstgjordt sötningsmedel och lättmjölk.

Lunch:

1 liten burk tonfisk i vattnet, på 1 fullkors pitabröd eller tortilla, blanda med olivolja eller fettfri majonnäs eller senap, eller citron med salt och peppar Servera med 1 tomat och sallad. Valfri grönsak som efterrätt och drick vatten med citron.

Mellanmål:

10 jordnötter (valfri sort, färsk eller torr-rostat spelar ingen roll).

Middag:

Grillade skivade kycklingbröst i skivor med kokt broccoli, paprika och råris.

Mellanmål:

1 kopp varm choklad, sötad med konstgjort sötningsmedel.

Helgerna/fuskardagarna

På helgerna får man äta vad man vill, det går bra att frossa i chips, tårta, bullar, godis, pizza, hamburgare, öl, vin, glass beroende på avd man är sugen på.  Det enda man bör undvika är  mat som du tidigare haft problem med, mat som du tidigare frossat. Har du exempelvis tidigare lyckats äta 2 kg glass på 1 tim. så bör du undvika glass även under helgerna.

Paul Rivas tipsar om vissa speciella “fuskar” livsmedel som är extra bra för din ämnesomsättning: mörk choklad, jordnötter och bakverk med hög halt av kanel.

Några tips på inför de strikta veckodagarna:

Se till att äta proteinrik mat 3ggr/dag, fisk, ägg, kyckling, bönor och komplettera med någon mager mjölkprodukt varje dag.

  • Ät 3-7 olika frukter eller grönsaker varje dag och ringla gärna lite olivolja över grönsakerna.
  • Pasta och fullkornsris är bra kolhydratskällor, är 2 små portioner varje dag av dem.
  • Försök att använda tallriksmodellen när du väljer din mat: 1/2 med fruk och grönt, 1/4 med proteiner, 1/4 med kolhydrater.
  • Ät gärna 3 st. mellanmål om dagen men se till att de är små och nyttiga.
  • Undvik mjukt bröd under veckodagarna, mat med mycket socker, alkohol, ost, kakor, friterad mat, smör och grädde.

Om du klarar av att följa 5-dagarsdieten, varför då inte prova 6-dagarsdieten

Integritetspolicy