Snabbguide – Stenålderskost (Mat Från 10 000 år sedan)

Stenålderskost, även kallad stenåldersdieten eller paleolitisk kost. Denna kost/diet innebär att man går tillbaka till den mat som människan åt under tiden som vi var jägare och samlare, eftersom att detta är vad vår kropp är biologiskt anpassad till. Därmed så ska man slippa välfärdssjukdomar och fetma.

Dieten är väldigt enkel och man utgår ifrån den kost som våra förfäder (stenåldersmänniskan) åt för ca. 10 000 år sedan. Magert kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt är bra mat, medans  socker, pasta, ris, potatis, bröd och mejeriprodukter inte är tillåtna, även spannmålsprodukter, baljväxter och bearbetade livsmedel är inte heller okej att stoppa i sig.

Bygger på…

Stenåldersdieten bygger på att kött (som innehåller mycket proteiner), ska hålla dig mätt under en hel dag. Detta tillsammans med frukt gör att dina insulinnivåer blir lagom stora och konstanta istället för att rusa upp och ner under dagen.

Följer man principerna i stenålderskosten så sägs det att man kommer att må bättre, går ner i vikt och sannolikt minskar risken för välfärdssjukdomar som t.ex. typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem och högt blodtryck.

Varför är det bättre att äta Stenålderskost

Stenålderskosten innehöll betydligt mindre fett och mycket mer fibrer. Koksalt, raffinerat socker och alkohol förekom inte alls och inte heller sp fanns koncentrerade fetter så som smör, olja och margarin.

Hur våra förfäder åt varierade sig säkert och mycket beroende på vart man bodde och vilka livsmedel som var tillgängliga. Kött ifrån vilda djur utgjorde sannolikt större del av kosten före jordbrukets tid än vad det gör idag.

Och därmed så hade dessa människor ett avsevärt högre proteinintag än vad som vi har idag.

Varför man förr inte fick hjärtinfarkt

Stenålderskost hade betydligt lägre energitäthet än den mat som vi äter idag. Så av en sådan mat måste man äta stora mängder, för att få i sig de kalorier man behöver. Därmed så blev risken för att äta för mycket, minimal.

Och till detta så bidrog även det stora kostfiberinnehållet. En annan förklaring till att stenåldersmänniskorna inte drabbades av våra vällevnadssjukdomar kan vara att de rörde sig mycket mer än vad vi gör idag, vilket även bidrog till att de inte blev överviktiga.

Finns fortfarande de som lever som stenåldersförfäder

I en svensk avhandling som gjorts från 1994 så beskriver man matvanor och hälsotillstånd hos befolkningen på ön Kitava i Papua Nya Guineas övärld. Där människor fortfarande delvis lever som våra stenåldersförfäder.

Men jämfört med de flesta jägar- och samlarfolk så äter de dock väldigt lite kött. Trots att 80 % av de vuxna rökte, så förekom inte hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, och diabetes bland kitavierna.

Däremot så drabbades de p.g.a. rökningen av kronisk bronkit, emfysem och andra lungskador. Men kroppsvikten var låg och blodtrycket var betydligt lägre än i Sverige. I Kitava så sjunker vikten, BMI och midjeomfång med stigande ålder, medan det i Sverige är helt tvärtom.

Finns det några nackdelar med stenålderskost?

Det finns inte några direkta risker med att äta som stenåldersmänniskor, om man till skillnad från våra förfäder: har tillräckligt med mat. Men det skulle däremot vara omöjligt att försörja hela Sverige med stenålderskost, då det inte finns tillräckligt med vilt, fisk, rötter eller nötter.

 7 st. grundpelare inom stenålderskosten

  • Ät animaliska proteiner.
  • Ät mindre kolhydrater ifrån socker och säd.
  • Ät mer kolhydrater ifrån grönsaker och frukt.
  • Ät mer fibrer från frukt och grönt.
  • Ät lagom med fett och bara utav de goda sorterna.
  • Ät mat med högt kaliuminnehåll och lite salt.
  • Ät mat med som innehåller mycket vitaminer och mineraler.

Detta kan du frossa i…

Kalkon
Räkor
Mager fläskfilé
Utskuren biff
Kyckling
Ägg
Musslor
Färsk tonfisk
Krabba och kräftor
Linfröolja
Gröna bladgrönsaker
Frukt
Kokta grönsaker

Detta bör du undvika…

Linser
Kikärtor
Bacon
Ost
Mjölk
Grädde
Fil
Keso
Jordnötter
Pasta
Fläskkotletter
Godis och chips
Salami

Integritetspolicy